Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния

...
Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния
Коментари Харесай

НС прие на първо четене по-сурови наказания в НК при домашно насилие

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК), с които се вкарват повишени наказания за домашно принуждение.

Първият законопроект е на ГЕРБ-, „ - " (ПП-ДБ) и. Той бе признат с цялостно болшинство от 178 гласа, без " срещу " и " въздържал се ".  



Проектът на ГЕРБ-, ПП-ДБ и планува увеличение размера на наказването „ отнемане от независимост “ за причиняване на междинна телесна щета от шест на осем години. Отменя се опцията за пробация при лека телесна щета под формата на разстройство на здравето. Заложени са и по-високи санкции за лека телесна щета под формата на болежка и страдалчество сред 500 и 1000 лева, до момента глобата беше от 100 на 300 лева.  

Вторият законопроект е на „ “ и бе признат със 101 гласа " за ", 75 депутати бяха " срещу ", а двама гласоподаваха " въздържал се ". 



Законопроектът на „ “ планува да се вкара най-малък предел на наказването „ отнемане от независимост “ за причиняване на лека телесна щета от три месеца. Вносителят предлага да не отпада пробацията за причиняване на лека телесна щета под формата на разстройство на здравето. От „ “ оферират в определението за закононарушение, осъществено „ в изискванията на домашно принуждение “, да се планува то да е осъществено най-малко един път, преди повдигането на обвиняването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР